Plezališče na Rodici

Plezališče  na Rodici je namenjeno vsem izsekom športnega plezanja: športnemu plezanju otrok, mladostnikov in mladih, študentov, športno plezalni rekreaciji, kakovostnemu športnemu plezanju in vrhunskemu športnemu plezanju. Gre za edini športni objekt te vrste v občini Domžale.

Lega

Plezališče na Rodici je vmeščeno v prostore Osnovne šole na Rodici, Kettejeva ulica 13, Rodica.

Odprtost

Obratovalni čas Plezališča na Rodici je vsak dan v letu od 8. ure zjutraj do 23. ure zvečer. Prostor je v celoti namenjen treningu in ne izvajanju športnih prireditev. Dogajanje usmerja sklep upravnega odbora Planinskega društva Domžale (8. seja, 12. 12. 2007) o hišnem redu, načinu uporabe (PDF 188 KB) in gospodarju Plezališča na Rodici.

Po sklepu upravnega odbora je gospodar Plezališča na Rodici Jani Abe.

Program 2010 – urnik zasedenosti Plezališča na Rodici:

 

ponedeljek

torek

sreda

četrtek

petek 

11.30

     

12.00

 

OŠ Roje

 

 

 

12.30

 

OŠ Roje

 

 

 

13.00

 

 

 

 

 

13.30

 

 

 

 

Z

14.00

 

 

 

 

Z

14.30

 

 

Z

 

OŠ Rodica

15.00

T

OŠ Rodica

Z

T

OŠ Rodica

15.30

T

OŠ Rodica

Z

T

Z

16.00

T

 

Z

T

Z

16.30

T

 

N

T

N

17.00

N

 

N

z

N

17.30

N

T

N

z

N

18.00 

N

z

N

ŠP

N

18.30

N

z

N

ŠP

N

19.00

NAŠ

 

 

ŠP

N

19.30

NAŠ

 

 

ŠP

N

z - začetna šola ŠP (Jani Abe)
Z - začetna šola ŠP (Tomaž Bevk)
N - nadaljevalna šola ŠP (Jani Abe)
T - tekmovalno ŠP (Jani Abe)
ŠP - začetna šola ŠP za odrasle (Tomaž Bevk in Uroš Pavlič)
NAŠ - nadaljevalna alpinistična šola

Lastništvo in status

Lastnik objekta je Občina Domžale, najemodajalec Osnovna šola Rodica, najemnik pa Planinsko društvo Domžale, ki je lastnik montažne plezalne stene.

Del sredstev za vzdrževanje Plezališča na Rodici namenja Občina Domžale iz sredstev razpisa za sofinanciranje večjih vzdrževalnih del na športnih objektih v občini Domžale.

Kratka zgodovina

Prvi v Sloveniji smo dobili umetno plezalno steno v Hali komunalnega centra v Domžalah. To je bilo leta 1988 in če rečemo dobili, to pomeni trdo zbiranje sponzorskih sredstev, veliko udarniških ur in modrost prepričevanja o tej nepotrebni novosti. V tistem času takšnega objekta ni bilo daleč na okoli, zato so se na steni odvijale številne prireditve, tudi z vrhunsko udeležbo na mednarodni ravni. Z izgradnjo se je začelo obdobje intenzivnega razmaha športnega plezanja v Domžalah.


Pa smo imeli tudi to »srečo«, da smo steno prehitro in predolgo izgubili. Hala je leta 1994 prišla v upravljanje Košarkarskega kluba Domžale, mi pa smo ostali brez možnosti redne vadbe.

Šele leta 1997 smo v prazni deponiji premoga ob podpori vodstva Osnovne šole Rodice dobili novo Plezališče na Rodici. Od takrat gre tudi tekmovalno športno plezanje samo še navzgor. V tekmovalni sezoni 2005/2006 smo dobili dva državna prvaka – Vito Osolin med cicibankami (težavnostno plezanje) in Tima Gostinčarja med mlajšimi dečki (težavnostno in balvansko plezanje). Oba sta zelo uspešno tekmovala tudi na evropskih mladinskih plezalskih dnevih v Arcu (Italija).

Salonski alpinizem, kot ga je v Poletu imenoval prijatelj Urbana Goloba, je bil v Sloveniji rojen pred četrt stoletja. Takrat je bilo plezanje v kratkih stenah naših plezališč še v povojih in je med pravovernimi alpinisti veljalo za ne povsem resno pogruntavščino. Po ameriški odpravi v letu 1982 sta Silvo Karo in Janez Jeglič »eleganten in graciozen vertikalni balet« zanesla tudi na domžalska tla.